Sıfat Tamlamaları ve Sıfatlarla İLgili Test Soruları

Sıfat Tamlamaları ve Sıfatlarla İLgili Test Soruları

ÖNADLAR VE ÖNAD TAMLAMALARI İLE İLGİLİ TEST SORULARI

 

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birleşik sıfat yoktur?

a)      Gelişigüzel söylenmiş sözler, insanı amacına ulaştırmaz.

b)      İki asırlık bina, bakımsızlıktan yıkılıverdi.

c)      Bizi birkaç saat sonra arayacaklarını söylediler.

d)      Bu dönem hiçbir dersten düşük not almamış.

 

2. Aşağıdaki atasözlerinin hangisinde adlaşmış sıfat yoktur?

a)      Küçük insanların gururu büyük olur.

b)      Kibir ve gurur ile başkalarını incitme.

c)      Kırkına kadar sevilmeyen, kırkından sonra hiç sevilmez.

d)      İhtiyar bir kralda kınanan şey, sıradan bir gençte hoş görülebilir.

e)      Öfkeli bir adamı susturmak istiyorsanız, önce siz susunuz.

 

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru anlamı, bir sıfatla sağlanmıştır?

a)      İlk canlılar nerede yaşıyordu?

b)      Kristaller yeraltından nasıl çıkarılır?

c)      Yerin güçlü bir biçimde sallanmasına ne denir?

d)      Dünyanın soğuk bölgelerinde hangi hayvanlar yaşar?

e)      Ay'da yürüyen ilk insan kimdi?

 

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birleşik sıfat kullanılmamıştır?

a)      Ömrü boyunca alnı açık bir insan olarak yaşadı.

b)      Çocuğun mamasına bu ilaçtan birkaç damla katınız.

c)      Kanuni'den sonra yüzlerce yıllık belirsizlik dönemi başlıyordu.

d)      Konuşmacının çınlayıcı, derin ve etkili ses tonu bizi büyülemişti.

e)      Üstadın "Siyah Pelerinli Adam" adlı oyunun izlemelisiniz.

 

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde belirtme sıfatı kullanılmamıştır?

a)      Bu zorluğu en çok edebiyatçılar çekerler.

b)      Bize kaç lira vereceklermiş?

c)      Bütün insanlar aynı değildir.

d)      İki hafta içinde sorunlar çözülmez.

e)      Uzak ülkeleri dolaşmaya çıktı.

 

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "bu" sözcüğü farklı türde kullanılmıştır?

a)      Bu çocuk bizi oyaladı.

b)      Bu ses beni bir süre etkiledi.

c)      Bu durum zaten takdir ediliyordu.

d)      Bu işleri bir an önce bitirmelisin.

e)      Bu artık bizi pek anlamıyor.

 

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde belgisiz sıfat kullanılmamıştır?

a)      Her koyun kendi bacağından asılır.

b)      Kaçıncı gün size geleceklerdi?

c)      Birkaç öğrenciyle bu iş yürütülmez.

d)      Bazı insanlar iyilikten anlamazlar.

e)      Öbür adamlar da gelecekler mi?

 

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "bir" sözcüğü sayı sıfatı değildir?

a)      Seninle bir gün karşılaşırız

b)      Bir tokat atıp, çekip gitti.

c)      Ona bir ev bırakmıştı.

d)      Bugün bir kitap satabildim.

e)      Bir gün bu iş için yeterli zamandı.

 

9. Kimi niteleme sıfatlarını pekiştirmek için, sıfatın ilk sesli harfine kadar olan kısım m,p,r,s harflerinden yakışanı ile kapatılır ve bir ön ek olarak sıfatın başına getirilir.

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu tanıma uymayan bir pekiştirme sıfatı kullanılmıştır?

a)      Tablodaki balıklar denizden yeni çıkmış gibi dipdiri duruyorlar.

b)      Şehrin birçok yerinde tertemiz parklar, bahçeler vardı.

c)      Vücudu şişmanlıktan şekilsizleşmiş, yusyuvarlak olmuştu.

d)      Bu dümdüz yolda yolculuk ne kadar rahat oluyor.

e)      Seksen yaşında olmasına karşın sapasağlam dinç bir insandı.

 

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıfat tamlamasında sıfat, isimden türemiş bir sözcüktür?

a)      Geçmiş günler, özlemle anılıyor.

b)      Onun kısacık boyu bana ilginç gelirdi.

c)      Dalgın adam çukura düşmüştü.

d)      Burada düzgün konuşması bizi kurtardı.

e)      O da tatlı söz tutkunudur.

 

CEVAPLAR: 1.a    2.e    3.d    4.d    5.e    6.e    7.b    8.a    9.e    10.d


                                              

                         ----
DİĞER KONU ANLATIMLI DERSLER ----




Coğrafya Etkinlikleri

Diğer sitelerimiz...

Coğrafya dersi için
www.cografyadersanesi.blogspot.com

Tüm Dersler İçin
www.lisederslerim.blogcu.com

2010 LYS & YGS Sınavı İçin
www.lys2010.blogcu.com

www.ygs2010.blogcu.com

Coğrafya lise Etkinlikleri İçin
www.osscografya.blogcu.com

Dil Ve Anlatım Etkinlikleri İÇİn;
www.etkinlikdersanesi.blogcu.com

YENİ EKLENEN ETKİNLİKLERDEN HABERDAR OLMAK İÇİN FACEBOOK GRUBUMUZA KATILIN...
KATILMAK İÇİN;RESMİ VEYA
BURAYI TIKLAYINIZ....
                                                                              

Yorum Yaz